Deze vrouwen staan hun mannetje in de bouw

Artikel nu.nl van 15 mei 2019

In de bouw is het percentage vrouwen al jaren ongeveer hetzelfde; 9 procent van de werknemers is vrouw volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Toch zijn er in deze mannenwereld wel degelijk vrouwen te vinden. We spraken met drie vrouwen die werkzaam zijn in de bouw.

Jessica Bruintjes is een van de weinige vrouwelijke kraanmachinisten van Nederland. Ze werkt al acht jaar vanuit haar cabine op zo'n 25 meter hoogte. "Ik ga met de lift omhoog en daarna klim ik een trappetje op in de cabine. Als het stormt, beweegt de kraan, maar dat deert mij niet. Als je eenmaal zit, heb je een geweldig uitzicht."

De meeste dagen is Bruintjes bezig met het bevoorraden van de bouwplaats, kozijnen plaatsen, beton storten of vloerplaten leggen. "Soms zijn we ook nodig op festivals of filmsets. Ik rijd met mijn kraan het hele land door. Daarvoor moest ik wel mijn groot rijbewijs halen, want de kraan weegt 72 ton. Het is geen Fiat 500, maar echt een machine. Dat vind ik heel gaaf."

Als vrouw op de kraan trekt ze veel bekijks. "Ik krijg vaak verbaasde blikken, maar de meeste reacties zijn positief. Ik heb wel het gevoel dat ik mezelf meer moet bewijzen, dus heb ik extra diploma's gehaald om.......

LEES HIER VOLLEDIGE ARTIKEL

TERUG. naar HOME
Ontmoet topvrouwen op de bijeenkomsten