Yvonne van der Brugge - Wolring over...

In een serie van 12 interviews onderzoekt Topvrouwen Bouw & Infra verschillende stellingen bij rolmodellen in de sector.

OP BEZOEK BIJ ROLMODEL YVONNE VAN DER BRUGGE-WOLRING

Het eerste interview vindt plaats bij het Ministerie van Financiën in Den Haag met Topvrouw in de Bouw Yvonne van der Brugge. Als waarnemend directeur-generaal staat Yvonne van der Brugge-Wolring (1974) aan het hoofd van het Rijksvastgoedbedrijf. Sinds de start van het Rijksvastgoedbedrijf in 2014 bekleedde Yvonne de functie directeur Portefeuillestrategie & Portefeuillemanagement. Yvonne is opgeleid als bouwkundige aan de Technische Universiteit Delft. Zij startte haar loopbaan als researcher bij de Queensland University of Technology in Australië. Daarna werkte zij voor ARCADIS Bouw en Vastgoed achtereenvolgens voor project Geluidsisolatie Schiphol en Arcadis Architecten (management) en bij woningcorporatie Vidomes in verschillende directieposities.

 

Aan ons het genoegen Yvonne van der Brugge - Wolring te interviewen en bij haar en Social Media Manager 'Sanne Liefrink' aan te schuiven.

Quote: “Kwetsbaarheid tonen is een mooi middel om meedenkkracht te stimuleren.”


Waarom zei je ja tegen dit interview?

Met maar 10% technische vrouwen… is het ‘treurig' in onze sector. Je bent dus al snel zeldzaam en bijzonder. En tijdens diverse deelnemingen en intervisies schuif ik regelmatig als enige vrouw aan tafel. Ik vind het belangrijk dat er aandacht is voor diversiteit. Diversiteit is natuurlijk breder dan man/vrouw. Maar het begint met je gezicht te laten zien en het laten zien van rolmodellen in de sector. Daarbij draagt jullie netwerkorganisatie bij aan het vergroten van zichtbaarheid van technisch vrouwen, daar werk ik graag aan mee.

 

Over jou, heb je interesse in de techniek? Of zit het in de genen?

Beide. Als jongste van een gezin met drie dochters was ik degene die zowel de technische interesse als genen meekreeg. Ik werd door mijn vader overal bij betrokken van verbouwingen in en rond het huis,  tot meegaan naar zijn werk in de hoogovens.

 

Je hebt een ambitieuze en indrukwekkende carrière, sterker nog jouw eerste zin op Linkedin is “I am ambitious”. Wat betekent ambitieus voor jou?

Ik sta hier wat calvinistisch in. Je moet in alles goed je best doen, maar je moet wel je eigen leven maken. Zeker op werkgebied. Als ik hier nieuwe groepen ambtenaren de eed afneem, is dat ook wat ik ze meegeef. Kijk bewust en maak je carrière. Daarbij levert ambitie pas op als je onderweg regelmatig reflecteert en even afstand van je carrière neemt. Het bos is in die reflectie mijn geduldige wandelpartner en spiegel.

 

Wie heeft jou aangemoedigd in je carrière? Of deed je alles zelf?

Ambitieus ben ik van nature. Nog voordat ik de manager in mijzelf ontdekte. Had mijn leidinggevende bij Arcadis dat al gezien en maakte mij afdelingshoofd. Je kunt niet zonder mensen in je carrière die de talenten in je zien en erkennen en je daarin bemoedigen.


Quote: Ondenkbaar dat ik collega-bestuurders aanspreek met “Nou jongetje”

 

Wat ervaar je als vrouw in deze positie?

In deze functie binnen een politiek ingewikkelde context is scherpheid en zelfreflectie een continu vereiste. Waar beweeg ik mee, waar sta ik mijn mannetje? Oftewel waar masculien en waar niet? Daarbij moet je ook stevig staan. Je gelooft het niet, maar op dit niveau noemen mannen je ook nog wel eens ‘meisje’. Ondenkbaar dat ik collega-bestuurders aanspreek met ‘Nou jongetje’. Professionaliteit en waardigheid is de basis. Ook al ben ik niet anders gewend, toch mis ik in samenkomsten in de sector vrouwelijke energie en de verbindende kracht.

“Wij worden Topvrouw in de bouw als we onszelf blijven”

 

Hoe combineer je moederschap en deze baan?

(Grapje) Deze vraag stellen we je niet. Want dat doet niemand ook bij mannen aan de Top.

 

En dan de stelling die we 12 vrouwen voorleggen: “Samenwerking in de Bouw stagneert door ontbreken vrouwen op topposities?”

Ik denk dat vrouwen over het algemeen andere eigenschappen toevoegen dan mannen. Kwetsbaarheid is hier een van. Door het bewust tonen van kwetsbaarheid kan het een middel zijn om meedenkkracht in je team te stimuleren. Zodat beslissingen meer gedragen worden. En ja, meer gedragen beslissingen leiden tot rendement en versnelling.

 

Als laatste, wat doe je zelf eigenlijk om toekomstige vrouwen aan te moedigen?

Ik sprak recent voor alle RVB-vrouwen op Internationale vrouwendag en ben regelmatig te vinden als spreker/rolmodel voor trainees gezelschappen of beurzen.

FOTO'S.
Yvonne van der Brugge - Wolring Yvonne van der Brugge - Wolring Yvonne van der Brugge - Wolring

Wat zijn jouw 2 belangrijkste tips voor ‘Vrouwen onderweg in hun carriere’?

1. Bij jezelf blijven. Ik geloof echt dat we Topvrouwen worden als we bij onszelf blijven
2. Maak jezelf nooit kleiner
3. Reflecteer op jezelf, op wat je doet op de strategie die je inzet om invloed te hebben op wat er gebeurt met jou en met je verantwoordelijkheden.

TERUG. naar HOME
Ontmoet topvrouwen op de bijeenkomsten