Lydia Buist-Izelaar over...

In een serie van 12 interviews onderzoekt Topvrouwen Bouw & Infra verschillende stellingen bij rolmodellen in de sector.

OP BEZOEK BIJ ROLMODEL LYDIA BUIST-IZELAAR

(Interview door Nina van Arum)

Vandaag loop ik binnen bij de Gemeente Schiedam. De stad die behoort tot de levendige en volop in ontwikkeling zijnde metropoolregio Rotterdam Den Haag. We kennen Schiedam als stad die wereldwijd bekend staat om haar jeneverproductie, haar historische binnenstad met historische haven (hebben geen grachten!) en natuurlijk de hoogste molens ter wereld.

Maar vandaag staat voor mij Schiedam in het teken van de ontmoeting met Topvrouw Lydia Buist-Izelaar. De vrouw die als projectdirecteur verantwoordelijk is voor de gigantische gebiedsontwikkeling die de 'A20-zone Schiedam' genoemd wordt.


Lydia Buist studeerde af aan de HTS Chemische Technologie en vulde haar studielijst later in haar carrière aan met Master of Urban and Area Development die ze Cum Laude afrondde. Na haar studie werd ze door Shell gevraagd daar te komen werken. Maar met haar sterke natuurlijke en idealistische drang naar duurzaamheid, milieu en maatschappelijke betrokkenheid begon haar carrière via de Gemeente Maassluis naar haar huidige functie binnen de Gemeente Schiedam. Daarbuiten heeft Lydia haar eigen interim-bedrijf om zo altijd nieuwe kennis op te doen buiten de gemeenten en doceert ze aan de Bestuursacademie.


Als ik Lydia zie staan schudt ze net met een energieke lach de hand van haar vorige afspraak en met haar jas nog aan lopen we naar onze afspraak ruimte. “Ja ik ben ontzettend druk” zegt ze glimlachend, “het is een doorlopende voorstelling, maar ik vind het prima hoor!”


WAAROM ZEI JE JA TEGEN DIT INTERVIEW?

"Omdat ik het van belang vind om als rolmodel aan vrouwen te laten zien dat functies binnen gebiedsontwikkelingen vastgoed niet alleen voor mannen bestemd zijn! Ik geniet er van om mijn kennis en ervaring te delen ter inspiratie van anderen, niet alleen in mijn werk of voor de klas, ook op deze manier. En eerlijk? Ik ben die foto’s ook wel eens zat, als er weer een portretfoto genomen wordt tijdens het tekenen van bijvoorbeeld een reserveringsovereenkomst,  dan zie ik me daar wéér als enige vrouw tussen al die pakken staan ☺."

OVER JOU, WAAR KOM JE VANDAAN EN ZIT DE INTERESSE IN DE TECHNIEK IN DE GENEN?

"Ik ben een echte Rotterdamse, geboren en getogen in Rotterdam-Zuid. Als meisje kwam ik op de LEAO terecht, maar in dat zelfde gebouw zag ik ook leerlingen aan afsluiters lassen en aan procestechniek werken. Dat leek mij veel leuker! Ik heb toen de overstap gemaakt naar de LTS die ik vervolgens binnen één jaar behaalde. Toen dacht ik, zo’n ploeg wil ik aansturen later. Waarna ik de MTS Chemische Technologie ook wilde proberen. Op de MTS kwamen ze erachter dat ik dyslexie had, dat was voor mij een cadeautje, want toen vielen veel zaken voor mij op zijn plek. Ik kon wèl goed leren, maar het was mijn handicap die mij in de weg zat. Enkel het inzicht van deze dyslexie maakte dat ik met veel motivatie ook de HTS Chemische Technologie versneld kon afronden en later zelfs mijn Master Cum Laude haalde.
Laat `dyslexie` je nooit in de weg zitten in je carrière! Mijn interesse zit niet specifiek binnen de techniek. Het is nog meer in het verbinden van mens en wijk, duurzaamheid en milieu.

Quote: “7 jaar geleden leverden wij de eerste gasloze wijken al op, omdat we het wilden en dat met elkaar gingen doen”.

 

VERTEL EENS OVER JOUW CARRIÈRE?

"Ik heb in mijn carrière altijd gedaan wat mij leuk leek. Dat heeft 9 van de 10 keer heel goed uitgepakt.
In een van mijn eerste functies was ik afdelingshoofd en mocht ik de afdeling Milieu op poten zetten. Al snel had ik de boel op de rit en riep ik “Ik verveel, me kan ik er nog iets bij doen?” Zo kreeg ik er een extra afdeling aan toegevoegd. Ik heb altijd mijn mond positief opengetrokken om zo mijn kwaliteiten maximaal in te kunnen zetten en deze van toegevoegde waarde te laten zijn binnen organisaties.
Als Chemisch Technoloog leer je hoe je een chemische fabriek moet ontwikkelen, dit geeft je zo’n enorme basis in het bekijken van situaties/problemen “Waar moet je rekening mee houden, wat doet de bouw met de omgeving” etc etc.. Eigenlijk leer je in deze opleiding de kern van probleeminventarisatie en het creëren en zien van kansen en mogelijkheden toepasbaar op elk probleem.
Op een gegeven moment belandde ik binnen het lijnmanagement, dit heb ik 11 jaar gedaan. Het managen van mensen is ook zaken bekijken vanuit problemen en kansen voor die ander. Het bekijken van talent en het zoeken naar wegen om deze te ontplooien. Zo was ik vooral bezig met het organiseren van leuke nieuwe wegen en carrièrekansen voor anderen en vroeg ik me op den duur af, wat de leuke dingen waren die ik zelf deed?

Nu ik projectdirecteur ben, stuur ik een groot team/project aan. Ik kan strategisch, verbindend en visionair betrokken zijn bij een gigantisch mooie opgave. (A20-zone Schiedam). Dit past bij me. Leuk om te vermelden (trots) dat we dit doen op een Agile manier. (Nina van Arum: Agile dat kan toch niet op een project van 15 jaar?). Jazeker wel, wij doen scrums per half jaar en creëren zo veel commitment en plezier –beleefmomenten met ons team bij punten die we behaald hebben. (Lydia glundert) Daarbij heb ik besloten af en toe een interim opdracht bij een andere gemeente uit te voeren, zo voorkom ik dat ik Schiedamse oogkleppen krijg. En ook mijn werk bij de Bestuursacademie geeft me veel inspiratie door het overbrengen van kennis en kunde aan anderen."

WIE HEEFT JOU AANGEMOEDIGD IN JE CARRIÈRE? OF DEED JE ALLES ZELF?

Mijn ouders hebben mij altijd gesteund. Ik was binnen de hele familie het eerste meisje dat ging studeren. Apetrots waren ze. Daarbij is mijn man ook mijn aanmoediger en ik voor hem. Wij hebben samen gekozen voor het huishouden en onze kinderen, dus regelen we dit ook samen afgepast op eenieder zijn/haar carrière fase.

ZIEN WE JOU IN EEN BESTUUR OF COMMISSARIAAT TERUG?

Ik ben al bestuurslid.

HOE COMBINEER JE MOEDERSCHAP EN DEZE BAAN?

(Grapje) Deze vraag stellen we je niet. Want dat doet niemand ook bij mannen aan de Top.

Deze mag je gerust stellen hoor. Ik heb toen de kinderen klein waren gewoon gezegd, dat ik een paar jaar minder uren wilde werken, op het moment dat naar school gingen pakte ik het weer op. Ik heb profijt ervan gehad er niet “uit” te zijn geweest, betrokken ben gebleven bij alle ontwikkelingen, en na een paar jaar pakte ik de fulltime handschoen gewoon weer op. Maar nogmaals je moet zaken goed regelen en in mijn geval doe ik dat gelijkwaardig met mijn partner.

 

EN DAN DE STELLING DIE WE 12 VROUWEN VOORLEGGEN: “SAMENWERKING IN DE BOUW STAGNEERT DOOR ONTBREKEN VROUWEN OP TOPPOSITIES?”

Ja! Mannen denken anders en vrouwen hebben vaak oog voor het bredere scala. Ik merk het in projecten, in het begin ben je het “allemaal” met elkaar eens. Maar onderweg ontkom je er niet aan dat er escalaties ontstaan. Mannen zoeken hierin vaak de confrontatie. Vrouwen voelen conflicten al vroegtijdig aankomen. Vroeg genoeg om dit bijvoorbeeld in een vergadering bespreekbaar te maken en zo commitment te creëren i.p.v. te wachten op het conflict. Ik ben zelf iemand van het benoemen, gewoon benoemen wat je ziet gebeuren, daarmee doorbreek je het. Ik bedoel te zeggen: In een divers team, werk je beter samen, met meer comfort en een hoger resultaat en minder energieverlies.

WAT VIND JIJ van (VROUWEN)NETWERKEN?

Ik zie dat het nuttig is en bijeenkomsten met enkel vrouwen als resultaat hebben dat meer vrouwen het netwerken gaan “uitproberen” en vanuit deze veilige omgeving makkelijker in contact komen met elkaar. Een betere vraag aan mij is, netwerken vrouwen voldoende? Ik zie weinig vrouwen die actief hun netwerk uitbouwen en onderhouden. We hebben allemaal studiegenoten, studies, cursussen en mensen die je ontmoet in je projecten. Breng je netwerk in kaart, investeer in elkaar af en toe zien en blijf van elkaar op de hoogte. Niet omdat het moet, maar omdat dat oprecht leuk is! Daarbij als je een marktvisie als overheid op touw wil zetten, hoe moet ik bij jou uitkomen als jij je niet zichtbaar maakt? En andersom ook. Netwerken is óók jezelf zichtbaar maken.


WAT WEET NIEMAND VAN JOU?

Dat als ik de loterij win mijn baan opzeg en vrijwilligerswerk ga doen. Pompen in Afrika ga slaan bijvoorbeeld. Oh ja, en dat ik ’s ochtends mijn bed niet uit kan komen. Mijn wekker gaat een uur eerder af om langzaam via de bewegen mijn stramheid te verliezen en weer te kunnen functioneren. Een aantal auto-immuunziekte maakt dat ik daarin met bepaalde handigheid prima kan functioneren, maar nooit meer pijnvrij.

WAT DOE JE BUITEN JE DRUKKE BESTAAN?

Ik fiets graag, zwemmen, lezen, lekker eten, wandelen, uitgaan & cultureel, verre reizen en had ik al lekker eten gezegd?

FAVORIETE BOEKEN?

Sinds het moment dat ik heb leren omgaan met dyslexie lees ik alles wat los en vast zit. Material Matters is een van mijn favorieten. Maar weet je, ik lees echt alles. Wanneer je jezelf ooit hebt verdiept in de Arche-types, haal je zelfs uit de mooiste detectives nog lessen hoe met bepaalde type mensen om te gaan.

FOTO'S.
Lydia Buist-Izelaar Lydia Buist-Izelaar

Welke 3 tips heb jij voor andere vrouwen?

3? Ik heb er 4

 

Geïnspireerd door dit interview? Lees dan ook de verhalen van andere rolmodellen op deze pagina en vertel ons wat het met je doet!

TERUG. naar HOME
Ontmoet topvrouwen op de bijeenkomsten