Marianne Vermijs over...

In een serie van 12 interviews onderzoekt Topvrouwen Bouw & Infra verschillende stellingen bij rolmodellen in de sector.

OP BEZOEK BIJ ROLMODEL Marianne Vermijs

Marianne Vermijs is Directeur Water & Energie bij ingenieursadviesbureau Sweco. Na een aantal vakinhoudelijke en leidinggevende functies in de ingenieursbranche en binnen de (semi) overheid, maakte zij begin dit jaar de overstap naar Sweco. Marianne studeerde Bouwkunde aan de Technische Universiteit in Eindhoven.

 

WAAROM ZEI JE JA TEGEN DIT INTERVIEW?

Ik hoop dat ik andere vrouwen kan inspireren met mijn verhaal en om de aanwezigheid en zichtbaarheid van vrouwen in en onderweg naar de top te vergroten. Ik zie veel boeiende vrouwen om mij heen, die een interessante ontwikkeling hebben doorlopen en waarvan het, ter inspiratie van andere vrouwen, goed is om dit uit te dragen.

 

OVER JOU, HEB JE INTERESSE IN DE TECHNIEK? OF ZIT HET IN DE GENEN?

Van oorsprong heb ik een technische achtergrond.  De combinatie van techniek en creativiteit boeit mij. Of dit in mijn genen zit? Mijn vader was ook techneut, hij had een leidinggevende functie bij Rijkswaterstaat, dus waarschijnlijk wel. Ik rondde mijn middelbare school af met een bèta-pakket, dit lag mij beter dan de talen in tegenstelling tot mijn drie zussen. Destijds was deze keuze nog niet zo gewoon, bij natuurkunde en wiskunde-B was ik bijvoorbeeld op de middelbare school de enige vrouw. Dat vond ik in het begin wel lastig, maar ik ben eraan gewend geraakt, je focust je op de inhoud en dat wat moet gebeuren.

 

JE HEBT EEN AMBITIEUZE EN INDRUKWEKKENDE CARRIÈRE. HOE VERLIEP DIE?

In de eerste fase van mijn carrière heb ik als ‘meewerkend voorvrouw’ zowel inhoudelijke projecten uitgevoerd al bijna direct in combinatie met het leiding geven aan teams. Het omgaan met mensen in een technische omgeving gaf mij veel energie, dus heb ik ervoor gekozen om me hierin verder te ontwikkelen. Wat mij hierbij geholpen heeft, is dat ik meerdere keren een hele goede leidinggevende heb gehad. Iemand die me bewust maakt van mijn sterke en zwakke kanten en die mij de kans heeft gegeven om mij vanuit dit inzicht verder te ontwikkelen.

En hoe het verder zo gekomen is? Het is een optelsom van ambitie, keihard werken, jezelf blijven, steeds weer jezelf verder blijven ontwikkelen en niet stilstaan. In de fase dat wij een jong gezin hadden was dit niet altijd even makkelijk. Het kost veel energie, maar als je het werk leuk vindt krijg je daar energie voor terug. Zorg wel voor een goede balans en dat je alles aan het thuisfront goed hebt georganiseerd. Dit geeft rust en ruimte.

 

WIE HEEFT JOU AANGEMOEDIGD IN JE CARRIÈRE? OF DEED JE ALLES ZELF?

Mijn ouders en later Wouter, mijn man, maar ook de verdere familie en goede vrienden waren supportive en trots. Dat heeft me gestimuleerd. Verder heb ik ook geluk gehad met de meeste leidinggevenden, die me veel vertrouwen gaven. Zij zijn belangrijk om je te helpen in je ontwikkeling, maar je moet zelf keuzes maken. Wees niet bang om te veranderen van werkomgeving als een mooie kans zich voordoet of je minder past in je huidige werkomgeving. Dat geldt overigens zowel voor mannen èn vrouwen.

Zo ben ik begin dit jaar bij Sweco terechtgekomen via Eugene Grüter, de algemeen directeur in Nederland. Hij was eerder mijn leidinggevende toen we beiden voor een ander bedrijf werkten. Voor Sweco was hij op zoek naar een people manager voor één van de drie divisies. Binnen Sweco werken we aan een werksfeer van vertrouwen, onderlinge verbondenheid, samenwerking en een open dialoog. Eugene Grüter draagt dit uit, geeft het pad aan, geeft vertrouwen, inspireert en stimuleert. Vrouwen passen goed in deze werkomgeving. Het is dan ook geweldig om hier te werken.

Binnen Sweco vieren we samen de behaalde successen. Een recent personeelsfeest in de monumentale tuin van het hoofdkantoor in De Bilt voor alle medewerkers is daar een voorbeeld van. De kanteling die een jaar geleden binnen Sweco is ingezet blijkt succesvol en we willen verder groeien. Dat is onze ambitie en daar hoort zeker diversiteit bij. We willen mensen de kans geven, hen faciliteren in hun ontwikkeling en een podium geven.

 

WAT ERVAAR JE ALS VROUW IN DEZE POSITIE?

Onlangs op het personeelsfeest merkte ik nieuwsgierigheid van een collega “is dat nou die nieuwe directeur?”. Daar moest ik om lachen. Ik blijf bewust mezelf en ervaar de voordelen van het ouder worden. Mijn bewijsdrang neemt af en mijn zelfverzekerdheid neemt toe. Het is fijn als je voelt dat je met jezelf in evenwicht bent en dat het klopt met de functie die je hebt.

 

EN DAN DE STELLING DIE WE 12 VROUWEN VOORLEGGEN: “SAMENWERKING IN DE BOUW STAGNEERT DOOR ONTBREKEN VROUWEN OP TOPPOSITIES.” WIL JE DAAR OP REAGEREN?

Ik ervaar dat vrouwen over het algemeen andere zaken belangrijk vinden om hetzelfde doel te bereiken. Zij zien het succesvol zijn niet als doel, maar het resultaat dat je bereikt als je de omgeving ook met ‘vrouwelijke’ eigenschappen inricht. Ik denk aan onder andere: oog voor de medemens, denken vanuit gemeenschappelijk belang, talenten zien en die faciliteren, een goede samenstelling van de organisatie (talenten, diversiteit, leeftijden, etc.), accent op sfeer leggen en het grote belang van het met plezier naar je werk gaan. Een goede sfeer bereik je onder andere als mensen weten: ik word geholpen, ik word gehoord, de organisatie vertrouwt mij en ik kan het!
Ook in samenwerkingsverbanden of in projecten waar meerdere partijen uit de bouwsector bij betrokken zijn hebben ‘vrouwelijke’ eigenschappen een positieve bijdrage aan de samenwerking en het uiteindelijke resultaat. Ik ben ervan overtuigd dat meer vrouwen op topposities in de bouwsector de samenwerking een goede impuls geeft.

 

WELK ADVIES GEEF JE JONGE VROUWEN OM HEN AAN TE MOEDIGEN?

Wat ik tegen jonge vrouwen wil zeggen: zoek naar je eigen talent, je eigen kracht, dat waar je energie van krijgt. Vraag hiervoor ook ondersteuning van je leidinggevende. Focus je op je talent en zorg dat je er beter in wordt. Hak knopen door en blijf trouw aan jezelf. Sta open en wees niet bang voor verandering. Blijf jezelf ontwikkelen door in beweging te blijven. Vraag je af: Wie ben ik? Wat wil ik bereiken en ben ik bereid om hiervoor ook minder leuke keuzes te maken.

FOTO'S.
Marianne Vermijs Marianne Vermijs

WAT ZIJN JOUW 2 BELANGRIJKSTE TIPS VOOR ‘VROUWEN ONDERWEG IN HUN CARRIÈRE’?

1.    Wees je bewust van je eigen talent, je eigen kracht en blijf dit verder ontwikkelen.
2.    Zoek een coach binnen of buiten je werk om je meer bewust te worden van je eigen plussen en minnen. Stel je hierbij kwetsbaar op en organiseer je leerproces: Waar sta ik? Wat heb ik nodig? Wie kan mij helpen?

TERUG. naar HOME
Ontmoet topvrouwen op de bijeenkomsten