Ilse Siebrand over...

In een serie van 12 interviews onderzoekt Topvrouwen Bouw & Infra verschillende stellingen bij rolmodellen in de sector.

Volg op twitter Volg op LinkedIN Bekijk de website

OP BEZOEK BIJ ROLMODEL ILSE SIEBRAND

Vandaag lopen we binnen bij een VolkerWessels-onderneming. Het interview vindt plaats bij VolkerWessels Telecom met Topvrouw in de Bouw Ilse Siebrand.
Ilse is bij VolkerWessels Telecomhet bedrijf verantwoordelijk voor de Businessline Reconstructies.
Ilse Siebrand studeerde af in Bestuurs- en Beleidswetenschappen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Voordat ze de stap maakte naar VolkerWessels Telecom was zij drie jaar unitdirecteur Infrastructuur bij Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. En daarvoor onder andere directeur Integraal Projectmanagement en capaciteitsmanager voor grote infrastructurele projecten in Nederland bij hetzelfde bedrijf. Ilse vinden we ook terug in de Top50 vrouwen in de bouw van Cobouw. Als we haar ontmoeten bij de balie valt haar voorkomen 100% samen met de uitspraak die we op haar Linkedinprofiel vinden:

“Ik word echt blij van tevreden opdrachtgevers en collega's die vol trots laten zien hoe ze werken en welke innovaties ze toepassen binnen hun werkzaamheden, ontwerpen of adviezen”.


Waarom zei je ja tegen dit interview?

Ik vind het écht van belang dat vrouwen meer kansen benutten die er zijn en dat hoeft niet altijd een stap naar boven te zijn, want dit kan ook een stap in specialisme zijn. In deze branche ben je als vrouw uniek en al snel van toegevoegde waarde. Deze boodschap draag ik natuurlijk zelf uit in mijn werkomgeving, maar met een interview kan ik meer vrouwen aanspreken. En vind het een goede zaak dat Topvrouwen zich o.a. inzet voor zichtbaarheid.

Quote: “Als ik niet de kansen had gepakt die zich voordoen was ik niet wat ik nu ben”.

 

Over jou, heb je interesse in de techniek? Of zit het in de genen?

Ik ben opgegroeid in Raalte, Overijssel. Samen met mijn broer en zus. En ouders werkzaam binnen de Accountancy en Kraamzorg. Dus nee, helemaal geen techniek in de genen. Al ben ik figuurlijk wel een echte “verbinder” en nu leg ik ook de letterlijke verbinding aan tussen techniek en mens. 

 

Vertel eens over jouw carrière?

Ik heb een natuurlijke interesse in hoe mensen zich in groepen bewegen en zich verhouden tot hun omgeving. Ik kwam na enige oriëntatie daardoor na het VWO uit op een studie Sociologie. Buiten het feit dat er echt elementen in de studie zaten die mij minder interesseerden, bleken de baankansen na de studie minimaal. Ik besloot over te stappen naar Bestuur- en Beleidswetenschappen. Na mijn afstuderen kwam ik in de uitzendbranche terecht. Een leeromgeving waar je in no-time ontwikkeld wordt op competenties als klantgerichtheid, klantcontacten en vooral mensenkennis. Binnen twee jaar mocht ik een team leiden, achteraf veel te vroeg. Maar snel kwam mijn ondernemerschap naar boven en richtte ik zelf een bedrijf op binnen de arbeidsbemiddeling. De stap naar DHV om daar Infraflex op te tuigen (intern detacheringsbureau van DHV) maakte mijn leercurve ineens een stuk steiler. Ik kreeg steeds meer verantwoordelijkheden en toen er een directeur benoemd moest worden stak ik mijn hand op.

“Ik wil directeur worden” riep ik.


Mijn leidinggevende destijds stond hier achter, mits ik aan een Internationale MD Programma meedeed. Ter vergroting van mijn zelfvertrouwen. En dat lukte, mijn bescheidenheid kreeg een (positieve) boost en ik leerde veel over culturele diversiteit.  Met de fusie van de Ingenieursbureau’s Royal Haskoning en DHV werd ik gekozen. “Je bent een vrouw, je hebt goede cijfers, waarom niet?” En werd verantwoordelijk voor drie kantoren. Toen na drie jaar de winkel “draaide” werd ik gevraagd om het bedrijf Railinfra Solutions op te tuigen. Dit liep echter anders en ik ben vervolgens een jaar bezig geweest het bedrijf af te bouwen in plaats van op te bouwen, ook erg leerzaam. De stap naar Volker Wessels volgde.

 

Wie heeft jou aangemoedigd in je carrière? Of deed je alles zelf?

Er zit veel aanmoediging in mijzelf. Maar ook in de leidinggevenden die ik had gedurende mijn loopbaan. Ze luisterden naar mijn behoefte en zagen mij en werkten vervolgens mee aan een volgende stap. Maar buiten de werkomgeving is dit minstens net zo aanwezig. Het is mijn moeder waarvan ik zag hoe belangrijk het is om werk te kiezen wat je écht leuk vindt. Het grote effect dat een leuke baan heeft op de energie die je meeneemt thuis. Mijn ouders stimuleerden mij wel om na het VWO een “Vak” te leren, maar gunden mij een goede oriëntatieperiode om te onderzoeken wat ik echt leuk vind.
Maar óók aan de keukentafel, mijn partner en ik stemmen met elkaar af voor wie het tijd is extra tijd en energie in de carrière te stoppen en wie er een soort van “beheer en onderhoudsperiode” in gaat.

 

Zien we jouw in een bestuur of commisariaat terug?

Ja!

 

Hoe combineer je moederschap en deze baan?

(Grapje) Deze vraag stellen we je niet. Want dat doet ook niemand bij mannen aan de Top.
Waarop Ilse zegt: Deze vraag stel ik wel aan andere vrouwelijke directeuren. Niet om in het “hoe zwaar is het allemaal” gesprek te belanden, maar ik ben wel degelijk geïnteresseerd in het HOE zij het hebben georganiseerd. Misschien vind ik mooie handige tips en oplossingen. Banen op dit niveau geven en vergen.

 

En dan de stelling die we 12 vrouwen voorleggen: “Samenwerking in de Bouw stagneert door ontbreken vrouwen op topposities?”

Samenwerking in de bouw zou kunnen worden bevorderd door vooral het doorbreken van de cultuur van ‘hard tegen hard’. Ook mannen kunnen deze cultuurdoorbraak forceren maar mijns inziens zijn vrouwen hier van nature beter in. Vrouwen zoeken sneller naar gemeenschappelijke win-win, kijken verder vooruit, durven kwetsbaarder te zijn en hebben goed oog voor behoud van de relatie.

Wat vind jij van vrouwen netwerken?

Nuttig. Gesprekken gaan snel ergens over. Je hoeft niet eerst een oordelende of afstandelijke laag door. Je vindt elkaar direct in kwetsbaarheid en dan gaat het snel over zakelijke cases en/of technische verbindingen. De volgende Topvrouwen bijeenkomst daar ben ik bij.

 

Als laatste, wat doe je zelf eigenlijk om toekomstige vrouwen aan te moedigen?

Binnen Royalhaskoning/DHV was ik coach van aankomende talenten in het Talent to the Top programma. En waar ik vrouwen tegenkom die zich nog niet bewust zijn van hun eigen talent, doe ik wat ik kan om dit bewustzijn te stimuleren. Zowel op mijn eigen afdeling als daarbuiten.

FOTO'S.
Ilse Siebrand

Wat zijn jouw 3 belangrijkste tips voor ‘Vrouwen onderweg in hun carriere’?

  1. Zorg dat je altijd in jezelf blijft investeren, in je (vak) kennis, maar ook persoonlijk. Het ontbreken van opleidingsbudget hoeft geen issue te zijn. Je vindt zoveel kennis op het gebied van innovatie en jouw vakgebied online, in seminars en boeken. En ook persoonlijk raad ik aan veel te lezen. Wat mijn favoriete boeken zijn? Blink van Malcolm Gladwell en The T-shaped Manager.
  2. Als binnen jouw carrière een kans zich voordoet? Pak hem of dwing hem af. Met te veel bescheidenheid lukt het niet, dat is niet alleen binnen de techniek zo maar overal.
  3. Richt een intervisiegroep op. Ik heb dat niet zakelijk. Maar met mijn vriendinnen hebben we regelmatig avonden waar de flipover vellen onder het genot van een wijntje op tafel gaan waarin we zakelijke cases of (loopbaan) uitdagingen enthousiast te lijf gaan.
TERUG. naar HOME
Ontmoet topvrouwen op de bijeenkomsten