Helene van Santen over...

Dit keer trok ik de stoute schoenen aan en ging op zoek buiten de bouw -en infrabranche!

Bekijk de website

Iemand vanuit Topvrouwen Bouw & Infra vroeg mij: "Nina, wanneer komt er weer zo’n inspirerend interview met een rolmodel? Ik keek daar altijd zo naar uit!"
Inderdaad! Dat was even geleden, dus actie in de tent.

Dit keer trok ik de stoute schoenen aan en ging op zoek buiten de bouw -en infrabranche! Ok, ok, er zijn ook (nog) wel weinig rolmodellen aan de top, maar ik wilde gewoon eens daarbuiten neuzen. Hoe doen andere vrouwen het, want dat moet in onze sector toch echt eens opschieten. Lang hoefde ik niet te zoeken, mijn oog viel op de ambitieuze powervrouw die als chef digital van het weekblad Libelle dit online platform naar een hoog niveau wist te brengen, wat haar nu ook lukt als hoofdredacteur bij Kek Mama.

Ik stel je voor aan topvrouw Helene van Santen.

 

Je weet wel, die leuke powerhouse met dat rode jasje. Helene is net verhuisd naar een nieuwbouwwoning. Maar ik ontmoet haar (online via zoom) nog even in haar oude woning. “Oh dat zal wel raar voelen in zo’n leeg huis waar je zoveel hebt beleefd (geboorte kinderen)” open ik het gesprek. Nog geen twee tellen later zijn we verwikkeld in een gesprek wat ons beiden energie geeft en weet ik haar loopbaan vast te leggen en noteer ik tal van tips voor “ vrouwen onderweg in hun carrière”

Wist je wat je wilde worden als je later groot werd?

Nee, niet precies, maar ik wist wel één ding zeker. Ik wilde geen “gewoon” leven. Ik ben altijd leergierig en onderzoekend geweest. Schreef veel verhalen, plakte mijn eigen magazines al bij elkaar en was de eerste die haar vinger opstak bij de schoolkrant (ik grinnik bij dit stuk, want het is alsof het over mij gaat dit stukje, NvA). Mijn moeder zag ik met haar carrière als groot rolmodel, zij had een tijd in steden als Parijs gewoond als jonge vrouw. En als Belgische besloot ze later Antwerpen voor het bruisende leven in Amsterdam te verruilen. Als kind kon ik niet wachten dat allemaal zelf te gaan beleven. Het staan voor gelijkwaardigheid en gelijke rechten zat er bij mij al vroeg in. Best jong al irriteerde ik me mateloos aan het feit dat er nog nooit een vrouwelijke premier is geweest in Nederland, oh en nog steeds natuurlijk ???? Ik wilde dus eigenlijk vooral iemand worden die veel beleefde en bereikte. En met al mijn interesses was later Journalistiek een logische keuze.

Vertel eens over je carrière?

Mijn interesse voor schrijven maakte dat ik voor een journalistieke opleiding koos. Ik pakte daar meteen de kans voor een uitwisselingprogramma in Montreal. En besloot daarna nog Communicatiewetenschappen te studeren aan de Universiteit in Amsterdam. Maar naast die studie wilde ik vooral al dingen lekker dóen! Ik ging als freelancer aan de slag voor AT5 en maakte daar kennis met online! Na mijn studie kwam ik bij het tijdschrift Vriendin terecht. Een erg leuke periode, maar na drie jaar stak mijn allergie voor alles wat naar burgerlijkheid rook de kop op en ik wilde als twintiger het avontuur opzoeken. Ik spaarde flink om mijzelf een jaar lang van inkomsten te kunnen voorzien. En ging doen wat mijn moeder vroeger ook deed. Een jaar in Parijs wonen! Iedereen verklaarde mij voor gek, maar ik dacht waarom? Ik ben een behoorlijke Francofiel en wilde dingen beleven. In Parijs leefde ik als een godin in Frankrijk wat er in resulteerde dat mijn jaarplan in de realiteit neerkwam op: na drie maanden platzak. Ik moest dus aan de bak! (Helene lacht hier zo leuk, NvA) Mijn Frans was inmiddels uitstekend waardoor ik als freelancer voor En Route magazine kon werken: ik interviewde Franse sterren en maakte reisreportages in Frankrijk. Maar uiteindelijk was het mooi geweest en ging ik terug naar Nederland.
(Kek Mama was de winnaar van de Cross Media awards,
bron: https://nmn.foleon.com/cross-media-jaarboek/cross-media-jaarboek-2020/kek-mama/)


Waar komt jou allergie voor burgerlijkheid vandaan?

Ik droomde van een groot meeslepend leven waarin ik veel kon betekenen voor de wereld. Ik wilde iets bijzonders, dat kwam toch wel door mijn fantasierijkheid van vroeger.

Heb jij mazzel gehad in je carrière of was je zelf in regie?

Zelf in regie. Ik heb altijd mijn ambities uitgesproken, zowel tijdens sollicitaties als in mijn functie. En op de momenten dat ik voelde dat ik even richting mistte en sparring nodig had, nam ik een loopbaancoach in de arm waarmee ik weer tot een goede loopbaanroute kwam. Een nieuwe stip op de horizon maakt scherp en geeft rust. Ik denk dat dit wel een goede tip is voor jouw 1000 leden binnen de bouw -en infra. Neem niet te laat een loopbaancoach in de arm! Achteraf had ik dat al rond mijn 28e moeten doen, ik deed het een paar jaar later. Hij hielp mij om goede doelstellingen te hebben en leerde mij hoe ik mijn netwerk moest aanboren. Daarbij merkte ik, inmiddels begin 30, vooral dat het tijd was, dat als ik écht carrière wilde maken, om een plan maken en afscheid nemen van het freelancen.

Ik heb ook nooit mijn neus opgehaald voor een stapje terug. Want dan wordt er minder van je verwacht en kun je veel makkelijker verrassen!

Goed, ambitie uitspreken, vinger opsteken, heb je nog meer tips?

Jezelf zichtbaar maken! Hoe kunnen ze anders jou nou vinden wanneer er intern een vacature vrijkomt wanneer als je jezelf nog nooit hebt uitgesproken. Of hoe kan iemand jou uitnodigen voor leuke events, bijeenkomsten of inspiratiekoffie als je niet in beeld bent?

Maar veel vrouwen in ons netwerk vinden netwerken spannend merken wij. Hoe is dat voor jou?

Netwerken is ook spannend! Ik vind dat nog steeds wel spannend. Er is altijd ongemakkelijke moment voordat je binnenstapt; wie ken ik, hoe is het geregeld, kom ik niet alleen te staan? Maar wanneer je eenmaal aan tafel zit, tussen inspirerende vrouwen en je vol energie naar huis rijdt? Dan ben ik weer zo blij en opgeladen en heb ik mooie nieuwe contacten. Doen dus!

Hoe is het bij jou geregeld thuis?

Mijn vriend en ik hebben een tweeling van 2.5 jaar en allebei een fulltime baan! Wij hebben samen goede afspraken. Soms moet de één voor een bepaalde periode iets laten, later de ander: goede afstemming is essentieel.
Waar ik soms moedeloos van word, is de eeuwige vraag: “Oohhh Helene, hoe doe je het allemaal, je baan en je tweeling…” Niet altijd slecht bedoeld hoor, maar toch? Het wordt wel altijd benoemd. Ik vroeg mijn partner pas hoe vaak mensen hem dit vragen; nooit dus. Ik kan momenteel niet alles op mijn wensenlijstje evenveel aandacht geven, dat is een bewuste keuze. Je hebt altijd keuzes. Maak ze, evalueer ze en na een bepaalde periode maak je nieuwe keuzes. Overigens vind ik dat er op dit vlak wel veel veranderd is; ik heb inmiddels veel vrouwen om mij heen inmiddels die het thuis ook gelijkwaardig regelen, en andere vrouwen supporten in hun ambities. We helpen en inspireren elkaar.

Je hebt wel iets met de Bouw & Infra he? Want je hebt bij woningcorporatie Stadgenoot gewerkt en maakte een blad voor bewonerscommunicatie!

Klopt; wel 10 jaar geleden inmiddels, maar leuk dat je dat weet. Bewonerscommunicatie en informatie is nog steeds een onderwerp binnen onze sector waar nog veel in te verbeteren valt (NvA).

Heb jij nog professionele tips die eigenlijk voor iedereen gelden? Dus óók voor vrouwen in de bouw en infra?

Eigenlijk zijn al mijn tips toepasbaar voor iedere branche. Maar misschien een goede toevoeging? Verdiep je altijd in de doelgroep. Als onze doelgroep ineens podcasts gaat luisteren, moeten wij als Kek Mama daarop inspelen. En dat zal bij een ingenieursbureau, aannemer of architect toch niet anders zijn. Wat zijn de problemen en uitdagingen en actualiteiten van jouw klant of huurders nou echt?

We moeten het ook nog hebben over salarisonderhandelingen. Vrouwen zijn daar slechter in dan mannen. Ze verdienen minder voor hetzelfde werk; het barst van de artikelen erover. Heb jij daar nog een tip voor?

Ja; onderhandel alsof je een alleenstaande moeder van twee kinderen bent en houd je doel voor ogen waar je geld voor nodig hebt. Wat heb je nodig om je leven ook in je eentje of alleenstaande moeder te kunnen bekostigen? Of wat heb je nodig als je ooit dat huisje in Frankrijk wil kopen? Denk erover na, doe onderzoek naar wat je waard bent. En ga met een bedrag in je hoofd een gesprek in.

Is jouw carrière klaar, nu je hoofdredacteur bent?

Zeker niet. Ik bedenk altijd: what is my next step? Zelfs bij een nieuwe baan. Want dan weet je op welke competenties je jezelf moet ontwikkelen de komende jaren om bij die next-step te komen. Ik ben voorlopig nog niet klaar bij Kek Mama. Er zijn nog veel uitdagingen en we zijn nog niet waar we willen zijn. Daarnaast zijn der nog tal van leuke, nieuwe plannen en ontwikkelingen, waar ik nog niks over kan zeggen. Maar ik heb zeker de ambitie om ooit een volgende stap te maken naar een groot mediamerk.

Nou Helene, tijd voor weer een loopbaancoach.

Helene lacht.

Nu ben je zelf journalist geweest, ben je een kei van een vak -en topvrouw. Welke vraag is jou nou nooit gesteld, die jij jezelf als journalist wel zou stellen?

We kletsen na. Nemen nog een kort promo filmpje op voor Instagram en Linkedin en nemen afscheid. Wat een energie en leuk gesprek. En wat een goed idee om eens buiten de sector te kijken. Haar tips zijn bruikbaar voor elke sector, dus ook voor Topvrouwen Bouw & Infra. Ik ga vanmiddag nog een Kek Mama kopen. Want dat ben ik natuurlijk ook, een kek mama! Oh en wat lijkt het mij leuk als Opzij deze vrouw met haar moeder interviewt als dubbelinterview. Een goede tip voor dat magazine. Heb ik dan toch mijn beroep misgelopen?
Toch ga ik met enige spanning dit interview naar Helene ter goedkering versturen en dat vind ik dan taaltechnisch wel weer spannend ????

 

Informatie & portfolio: https://www.helenevansanten.com/portfolio

 

FOTO'S.
Helene van Santen

ALLE TIPS OP EEN RIJTJE UIT HET HELE GESPREK

  1. Ik durfde pas na de loopbaancoaching hardop uit te spreken dat ik een hoofdredacteur wilde worden. Dat had ik echt eerder moeten doen
  2. Maak jezelf zichtbaar, zowel op social media als real life. Ga naar netwerkbijeenkomsten. Geloof me, dat vindt echt iedereen spannend, maar je komt zoveel leuke mensen tegen.
  3. Leg niet altijd alles uit. Ben je te laat? Dan ben je gewoon te laat, je had er vast een goede reden voor.
  4. Spreek ambities uit, naar je HR Manager, naar je collega’s, naar de mensen om je heen.
  5. Lees Nice girls don’t get the corner office. Het is een veel besproken en heel Amerikaans boek, toch stonden er voor mij echt echt een paar eyeopeners in. Zoals lief lachend binnenkomen in een  vergadering, terwijl je daar eigenlijk een belangrijk punt wil maken. Niet handig!
  6. Denk na over jouw next-step op dag 1 van je nieuwe baan en ontwikkel je de competenties die je daarvoor nodig hebt.
  7. Zoek geen vriendinnen die je remmen, maar vriendinnen die je upliften.
  8. Follow her! Volg Helene van Santen op Linkedin & Insta en laat je inspireren.
TERUG. naar HOME
Ontmoet topvrouwen op de bijeenkomsten