Anouk Meijberg over...

In een serie van 12 interviews onderzoekt Topvrouwen Bouw & Infra verschillende stellingen bij rolmodellen in de sector.

Volg op twitter Volg op LinkedIN

OP BEZOEK BIJ ROLMODEL ANOUK MEIJBERG

Ik loop binnen bij het Postillion Hotel in Deventer, waar ik Anouk Meijberg ontmoet, Topvrouw in de Bouw. Door verschillende vrouwen uit ons netwerk werd zij aangedragen als MUST-HAVE voor de interview-reeks. Anouk werkt als Manager Klant & Markt bij Koopmans Bouwgroep B.V.. Zij is naast leidinggevende van deze afdeling tevens verantwoordelijk voor de verschillende klant- en marktstrategieën en het acquisitie jaarplan van het bedrijf. Daarnaast is ze op dit gebied eerste aanspreekpunt voor zowel de teamleden als de organisatie.

Anouk studeerde na haar VWO af in Facility Management en werd uit een strenge selectie gekozen voor een exclusief tweejarig traineeship genaamd “Fast Forward”. Na deze periode volgde een baan als Projectleider en Programmamanager binnen een innovatieve corporatie. En volgde ze een POST-HBO Projectontwikkeling opleiding en behaalde ze haar Master. Vanuit de semi-overheid maakte ze de stap naar de uitvoering door als manager bij Koopmans Bouwgroep in dienst te treden.

Op haar Linkedin Profiel vinden we de volgende omschrijving:


Enthousiast – gedreven – communicatief vaardig – programma- en procesmanager – krijgt energie van uitdagingen – creatief en buiten de kaders – organisatietalent – voor en met de klant – heeft er zin in!”

En na 2 uur interview en een heerlijke lunch kan ik dit beamen… er is geen WOORD van gelogen.


Waarom zei je ja tegen dit interview?

Ik hoop dat ik mede door dit interview vrouwen/studenten uit de niet-technische sector kan triggeren om een kijkje te komen nemen in deze sector. Zeker nu het tekort aan personeel in de techniek zo’n actueel onderwerp is. Ook zonder technische achtergrond kun je een waardevolle bijdrage leveren in de bouw.

 


Over jou, waar kom je vandaan en zit de interesse in de techniek in de genen?

Ik ben opgegroeid in Borne.  Mijn genen? We hebben geen echte techneuten in de familie, mijn beide ouders zijn werkzaam in de (semi) overheid. Mijn vader zit wel in de ruimtelijke ordening – hij werkt al jaren bij de gemeentelijke overheid en heeft verschillende RO functies vervuld . Verder ben ik de oudste van 3 zussen. Binnen ons gezin heerste een gezond arbeidsethos. Wat voor ons betekende: “Waar je aan begint maak je af en wat je afspreekt kom je na”. Maar daarentegen was studeren aan de universiteit absoluut geen must na mijn VWO. Ik moest vooral iets kiezen wat ik echt leuk vond en werd dan ook gestimuleerd in een brede oriëntatie.

 

Vertel eens over jouw carrière?

Na het VWO koos ik voor HBO Facility Management. Leren organiseren, de juiste mensen op het juiste moment op de juiste plaats, klanttevredenheid en beleving centraal stellen, hoe komt iets van A naar B. In de studie vond ik veel zaken die mij nieuwsgierig maakten en pasten bij mijn kwaliteiten. Ik werd geselecteerd voor het Fast Forward traineeship en binnen een periode van 2 jaar leerde ik verschillende bedrijven en branches kennen. Tijdens dit traineeship kwam ik bij De Woonplaats terecht;  daar kwam ik in aanraking kwam met het werken in en aan de gebouwde omgeving . Toen had ik voor het eerst een soort passie gevonden. Ik voelde heel sterk dat dit een vakgebied is waarin ik jarenlang uitdaging zou kunnen vinden Er werd ook direct op mijn hart gedrukt dat ik mocht terugkomen wanneer mijn traineeship was afgerond. Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb veel mogen leren en groeien bij De Woonplaats, vooral ook door je hand op te steken en naar voren te stappen bij de kansen die zich voordeden. Na 7 jaar projectontwikkeling en programmamanagement  werd het op een bepaalde manier te gemakkelijk voor me. De winkel draaide, de echte uitdaging ontbrak. Het werd tijd voor een volgende stap.

Deze stap bracht mij in de aannemerij branche, waarop  ik veel wisselende opmerkingen kreeg vanuit mijn omgeving. Sommigen dachten dat ik tegen een stevige cultuurshock zou aanlopen. Maar tot op de dag van vandaag heb ik er geen moment spijt van gehad.

Wat voor een opmerkingen?

Nou vooral deze: “Zo’n overstap naar de aannemerij zal je nog vies tegenvallen…!”.

 

 

Wie heeft jou aangemoedigd in je carrière? Of deed je alles zelf?

Ik ben wel een gedreven persoonlijkheid. Ben of word je dat? Volgens mij zat het er bij mij altijd al in. Ik heb wel aanmoediging ervaren vanuit thuis, maar ook van mijn man én vanuit mijn werkgever.

 

Hoe combineer je moederschap en deze baan?

(Grapje) Deze vraag stellen we je niet. Want dat doet ook niemand bij mannen aan de Top.

 

En dan de stelling die we 12 vrouwen voorleggen: “Samenwerking in de Bouw stagneert door ontbreken vrouwen op topposities?”

Ik merk dat bij grote opdrachten die dreigen te escaleren er al gauw met de vinger naar het contract gewezen wordt en men niet meer naar elkaar luistert. Dit komt het project niet ten goede (lees klanttevredenheid, looptijd en faalkosten). Ik zie dat vrouwen uitstekend als “smeerolie” kunnen fungeren en tot oplossingen komen door te luisteren en niet direct in de inhoud te verzanden. Daarbij gaat het bij het slagen van een project niet alleen meer om een snelle bouwtijd en een kwalitatieve oplevering. Succesvol zijn in je projecten gaat steeds meer samen met een goede voorbereiding en samenwerking met de gebouwde omgeving eromheen, dat zijn we binnen het traditionele bouwen nog niet zo gewend.

Maar Anouk daar hebben we toch omgevingsmanagers voor?

Haha, ja binnen de Infrasector. Maar binnen de bouw zijn we nog niet zover dat we die standaard al aan ons tender- of projectteam toevoegen. Maar dat gaat vast en zeker komen.
 

Wat vind jij van vrouwen netwerken?

Het is fijn om af en toe uit de toch wel masculiene omgeving te stappen. Op een bijeenkomst ga je snel met andere vrouwen de diepte in, daar zijn beduidend minder sterke verhalen die de boventoon voeren. Bijvoorbeeld over (project) processen en de invloed van verschillende emoties van stakeholders op het slagen van het project. En daarbij is het soms heerlijk om tijdens een netwerkbijeenkomst bevestigd te krijgen dat je echt niet gek bent haha.

 

Als laatste, wat doe je zelf eigenlijk om toekomstige vrouwen aan te moedigen?

Ik vind het geen doel op zich om meer vrouwen te werven, maar vind het wel goed als de samenstelling in de sector wat gemêleerder wordt. Daarom werk ik samen met onderwijsinstellingen en geef ik gastcolleges om studenten warm te maken voor de branche en ons werk. Én heb ik een samenwerking opgezet met VHTO (Vrouwen in Hoger Technisch Onderwijs) en Koopmans en doen we mee met de landelijke “Girlsday”. Maar ook met dit interview hoop ik andere (jonge) vrouwen aan te moedigen!

FOTO'S.
Anouk Meijberg

Wat zijn jouw 3 belangrijkste tips voor ‘Vrouwen onderweg in hun carriere’?

  1. Als zich een carrière kans voordoet, zijn vrouwen vaak terughoudender in het aangrijpen van die kans. Onzekerheid over je eigen kwaliteiten of capaciteiten liggen hier vaak aan ten grondslag. Daardoor wordt vaak vanuit emotie gehandeld in plaats van vanuit de ratio. Ik adviseer iedereen die te maken krijgt met een carrièrekans deze eens te bespreken met iemand die goed onderscheid kan maken tussen ratio en emotie. Zodat hij/zij samen met jou de kans kan uitpluizen en op basis van feiten met je te spiegelen of zowel de tijd als jijzelf rijp zijn voor deze stap. Een dergelijk “voorgesprek” haalt vaak de remmende emotie van jezelf af en maakt dat je klaar gaat zijn voor de volgend stap!
  2. Blijf bij jezelf. De bouw is een vrij bonkige sector die veelal op basis van data en feiten wordt gestuurd. Wees niet bang om je onderbuikgevoel te volgen, hoe ondefinieerbaar dat ook mag zijn voor je omgeving.
  3. Blijf alert. Als er mensen binnen een bedrijf wegvallen, is dát een moment waarop er wisselingen van functies ontstaan of vacatures. Als je dan niet helder hebt wat jij zelf wilt of hoe je dat kan bereiken, mis je de boot. Zorg dus dat er altijd iemand in je netwerk is waar je dit soort signalen mee kan bespreken. Weet wie je kunt bellen.

TERUG. naar HOME
Ontmoet topvrouwen op de bijeenkomsten