Vrouwen in de raad van bestuur/ Vrouwen in de top

Vrouwen aan de Top? Vrouwen in de Top? Veel belangrijker is.. hoe krijg je vrouwen náár de Top. Jonge en mid-career vrouwen weten niet goed hoe ze naar een bestuurspositie toe moeten werken. Bruikbare tips om in de raad van bestuur te komen.

FEIT 1

Van de 212 bestuurders zijn er 15 vrouw (7,1% ten opzichte van 7.8% in 2016)

FEIT 2

Van alle 68 nieuwe commissarissen is dat 33.8 % (daar zit stijging).

FEIT 3

AkzoNobel en PostNL voldoen als enige dit jaar aan streefgetal (30%) voor RvB èn RvC (per 2016).

 
Het bestuur..vrouwen aan de Top.. hoe kom je daar?
Je bent net van school, zit in je mid-career of werkt op management/directie niveau. Wanneer je dan de social media benadert met zoektocht vragen als: "hoe kom ik in de raad van de bestuur" of "tips om in de raad van bestuur te komen" je bijna 0 op je rekest kunt verwachten.

Blijkbaar is dit dus ook niet de manier om je “anoniem” of vanachter je bureau voor te bereiden op deze groeistap. En er is dus geen eenvoudige formule of stappenplan die je uit kan voeren om dit podium te betreden en je te scharen tussen andere vrouwen aan de top.

Geen standaard tips, maar vrouwen aan het woord

Uiteraard zijn er standaard tips als: zorg dat je zichtbaar bent, volg de juiste opleiding en begeef je in de kringen waar raad van bestuur personen zich in bevinden. Maar laten we ons vooral niet wijs wanen of genoegen nemen met deze open deuren.
Daarom laten wij daadwerkelijk vrouwen aan de top zelf aan het woord mèt bestuurservaring of kennis van de wereld achter het “The Board”.Karin DomsKarin Doms, Ondernemer, actief in meerdere commissariaten, oprichter Platform Innovatie in Toezicht PIT (www.toezichtmetpit.nl)
"Ik geloof niet in een volg-deze-5-tips-en-je-bent-in-het-bestuur model. Waar ik achter sta, is het creëren van bewustwording bij junior en mid-career vrouwen wat zo'n rol precies inhoudt. Door beeld te krijgen bij een bestuurlijke- of toezichtrol en dan vooral in de wereld daaronder en achter, kom je erachter of het bij jou past en misschien nog belangrijker, welke stappen je nog moet ondernemen om klaar en voorbereid te zijn voor een dergelijke positie. Er zijn verschillende organisaties die masterclasses organiseren voor mensen die deze stap overwegen, waaronder PIT.

 

 


Margriet DrijverMargriet Drijver
, bestuurder, commissaris en interim directeur
"Start vroeg met bestuurlijke ervaring."
Vaak zien vrouwen bestuurlijke functies als iets wat pas te bereiken is aan midden- of eind carrière. Niet doen is mijn devies. Je kunt al vroeg in je carrière starten met het opdoen van bestuurlijke ervaring. Denk aan deelneming in een oudercommissie, besturen van scholen en/of sportclubs.
Ideale omgevingen om te leren beargumenteren en vergaderen. Want dat op zich is al een vak.
"kies een rolmodel
Welke kant wil jij jezelf op ontwikkelen? Kies een rolmodel die al op die positie zit. Kijk goed (af), wat heb jij nog nodig om dat ook te kunnen?”Hanneke BeijerHanneke Beijer, bestuurskundige, coacht bestuurders en is partner bij een organisatieadviesbureau
“Ik zou zeggen dat je er vijf dingen voor nodig hebt: talent, ambitie, mogelijkheden, contacten en mazzel. En voor elk van deze items is een advies te geven. Onder het motto 'fortune favores a prepared mind', geluk komt op het pad van diegenen die zich goed voorbereiden, is er wel wat aan te doen, maar niet af te dwingen”

 

 

Tijdens de studie is het anders...

Kennis, competenties en persoonlijkheid zijn bepalend voor de kans op een positie als vrouw in de top. Bestuurders noemen doorzettingsvermogen en inzet als de belangrijke succesfactoren. 41 procent zegt al tijdens hun studie naar het hoogst haalbare te hebben gestreefd. Vrouwen zouden daarin ambitieuzer zijn dan mannen (52 procent tegen 38 procent).

Topvrouwen Bouw & Infra adviseert je het item van arjen lubach te bekijken over vrouwen aan, in en onderweg naar de top

 

BRONNEN: http://www.ceome.nl/8x-wijze-raad-van-topvrouw-zelf/
http://www.opzij.nl/nl/artikel/43953/te-weinig-topvrouwen-wat-kunnen-we-zelf-doen.html

TERUG. naar HOME
Ontmoet topvrouwen op de bijeenkomsten