En veel belangrijker hoe zit dat bij jou? Weet jij wat je waard bent?
En als je weet dat weet en dit niet klopt met je beloning (salaris en emolumenten) wat doe je er dan aan?
Wat is loonverschil eigenlijk?
Mannen en vrouwen in Nederland verdienen nog steeds niet hetzelfde. Het loonverschil is 17,6 procent (CBS, 2014). Verschillende factoren zijn van invloed op het loonverschil tussen mannen en vrouwen. Zoals wel of niet fulltime werken, wel of geen leidinggevende functie en de branche waarin iemand werkt. Wanneer er rekening wordt gehouden met deze factoren blijft er tussen mannen en vrouwen nog steeds een verschil van 8% over, het zogenaamde ‘onverklaarbare loonverschil’. Daarnaast is er in Nederland ook nog steeds sprake van ongelijke beloning. Bij ongelijke beloning krijgen mannen en vrouwen voor hetzelfde werk niet hetzelfde salaris. (bron www.womeninc.nl )
Hoe zit het bij jou?
Klik op de link en doe zelf de test die Womeninc ontwikkelde ter ondersteuning van het tegengaan van loonverschil tussen mannen en vrouwen. http://weetwatjewaardbent.womeninc.nl/
“Verschil met je huidige situatie? Loonverschil tegen gaan begint ook bij jezelf”
Leer onderhandelen over je verdienmodel
Onderhandelen is een vaardigheid die iedereen in zijn rugzak zou moeten hebben en gelukkig bij steeds meer bedrijven standaard aan hun traineeprogramma wordt toegevoegd. Vrouwen kampen vaak met bescheidenheid, wat een onderhandeling niet ten goede komt. Dus drink koffie met iemand die het wel kan! Ken jij mensen die goed kunnen onderhandelen? Maak een afspraak. Geef maar aan dat jij deze vaardigheid van hem of haar zo waardeert en deze zelf ook verder wil ontwikkelen. Wat kan hij of zij jou aan tips en trucs bijbrengen. Mocht je het spannend vinden om deze vragen te stellen, vergeet niet dat mensen het helpen van anderen vaak het leukste vinden wat er is. Dus zet je schroom opzij en stel open vragen in deze strekking. De reacties verrassen vaker dan je denkt.
Volg trainingen over onderhandelen
Onderhandeltrainingen zijn er in overvloed. En hebben zichzelf natuurlijk commercieel snel terugverdiend. Wanneer je dit beheerst gaat het je geld opleveren of besparen in de toekomst en hiermee kun je jouw leidinggevende natuurlijk prima overtuigen om hier opleidingsbudget voor vrij te maken.
Maar nu de salaris onderhandeling
Belangrijke zaken moet je niet laten liggen tot een functionerings- en/of beoordelingsgesprek of evaluatie. Hoewel dit natuurlijk het meest gebruikte moment is om over salaris te spreken, adviseren wij anders. De slagingskans van een onderhandeling neemt toe wanneer je in een eerder stadium al het initiatief neemt om over je salaris te onderhandelen.
Hoe pak je salaris onderhandeling aan?
Maak een afspraak met je leidinggevende om over je ontwikkeling te praten. In dit gesprek geef je aan dat je meer wilt verdienen.
Zorg dat je goed voorbereid bent en dat je weet wat je wilt gaan verdienen. Het is belangrijk om dit bedrag voor het gesprek al in je hoofd te hebben.
En dan de belangrijkste vraag in het gesprek: “Wat kan ik komend jaar doen om eind van het jaar deze salarisstijging te kunnen maken?” Maak hier samen meetbare akties en doelstellingen van, die je vervolgens met je leidinggevende samen vastlegt. Besef goed bij het ondernemen van deze aktie, dat je niet lukraak om meer salaris vraagt, maar er op een serieuze manier naartoe wilt werken. Alleen hiermee maak je al zichtbaar dat je op een professionele manier met je toekomst bezig bent.