Zullen we stoppen: met het woord feminist(e)?

Zullen we stoppen: met het woord feminist(e)?

Ik heb mij laatst betrapt op iets, en niet op het meest handige moment. Ik distantieerde me van het woord feminist(e)! Iets wat velen mét mij doen. Maar ik moest zo nodig in een e-mail aan de hoofdredacteur van Opzij duidelijk maken dat ik “geen feministe” ben. Waarom deed ik dat? Waarom doen veel vrouwen dat?

Voordat ik hier antwoord op geef, neem ik je even mee naar de betekenis van het woord feminist(e):

Feministen zijn aanhangers van het feminisme. Betekenis feminisme:
Het feminisme is de verzameling maatschappelijke- en politieke stromingen of bewegingen die ongelijke (machts-)verhoudingen tussen mannen en vrouwen kritisch analyseren en vrouwenemancipatie nastreven.

En vrouwenemancipatie is een wereldwijde beweging die staat voor gelijkberechtiging van vrouwen op juridisch, politiek, economisch, sociaal en cultureel vlak.

 

Wat is er nou mis met het woord feminist(e)? Het is besmet!

Je leest het goed, het woord zelf is besmet. Zoals we hierboven lezen: Een feminist(e) bekritiseert de ongelijke machtsverhouding tussen mannen en vrouwen. Waarom flap ik er dan ineens ik-ben-geen-feministe-onzin-uit. Want laten we eerlijk zijn, het feminisme is actueel gedachtengoed en wat heeft het veel betekend en bereikt. Het wordt mij gelukkig snel duidelijk. Het is niet enkel het woord dat is besmet, ik ben besmet! Besmet door de negatieve betekenis die het woord feminist(e) in de loop der jaren heeft gekregen. En ik ben niet de enige…

Zeg eens, waar denk jij aan bij het woord feminist(e)?

De afgelopen weken stelde ik aan zowel mannen als vrouwen de vraag waar ze aan denken bij het woord feminist(e). Het levert het beeld op van een boze, tuinbroekdragende, hysterische, niet vrouwelijk uitziende lesbienne op. Helemaal duidelijk wordt het als ook Google dit beeld bevestigt als je zoekt op afbeeldingen van ‘feminist(e)’.

Alle vooroordelen op een rij:

Feministen:

  1. zijn altijd vrouwen
  2. willen de macht over mannen
  3. zijn mannenhaters
  4. zijn tegen het huwelijk
  5. zijn bh-verbranders.

Is het nou echt zo simpel als ik denk?

Als het woord zo’n negatieve lading heeft, moeten we dan doorgaan met mensen overtuigen om het woord feminisme te gebruiken om de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen dichter bij elkaar te brengen? Of gaan we vanaf nu praten over hoe we de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen gaan realiseren?

Niet hokjesdenken, maar samendenken

En dan nog dit. In een wereld vol brandhaarden is de nood nog nooit zo groot geweest om je als mens los te maken van het hokjesdenken. Zoals Yael Yinx zo mooi verwoordde in haar Opiniestuk (NRC) (citaat) “Hou op met etiketten plakken, ze voldoen niet meer”.
De wereld is geen hokje meer. Het is een bron waar wij allemaal uit putten, samen. Samen in alle variëteit van kleur, gender, geloof, cultuur. De problemen die er zijn, hebben we dus ook samen.
Laten we stoppen met woorden die het samenwerken, -denken en het samenzijn belemmeren. Dit jaar konden we na onderzoek door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Centrale Bureau voor de Statistiek ook al afzien van het gebruik van de woorden autochtoon en allochtoon, weet je nog?

Zullen we dat nu dan ook gaan doen met het woord feminist(e)?

 

TERUG. naar HOME

10 jaar Topvrouwen Bouw & Infra | Van meisje naar vrouw Lees meer »

Zullen we stoppen: met het woord feminist(e)? Lees meer »

Hoe serieus nemen vrouwen zichzelf eigenlijk? Lees meer »

De bekering van de commerciële tijger Lees meer »

Hoezo voor jou geen steile leercurve? Lees meer »