Janneke van Heugten over...

Hoe word je als vrouwelijke ondernemer meer zichtbaar wordt in de media.

Volg op facebook Volg op twitter Volg op LinkedIN Bekijk de website

Tip 1

Investeren in goede foto's betaald zich altijd terug.
Janneke van Heugten

Tip 2

Zorg dat jouw deskundigheid vindbaar/zichtbaar is.

Tip 3

Bel een journalist altijd zo snel mogelijk terug.

Janneke van Heugten zet zich in om kansen van zichtbaarheid van vrouwen in de media te vergroten.


Ze startte haar loopbaan op de persafdeling van Amnesty International (Sydney). In 2007 zette zij het eerste publiciteitsbureau voor vrouwelijke ondernemers in Nederland op. Sinds 2008 zet zij zich met Mediaplatform VIDM in om meer deskundigen met een missie aan gratis media-aandacht te helpen. Daarnaast doet Janneke van Heugten regelmatig onderzoek naar de aanwezigheid van mannen en vrouwen in de media en publiceert ze hierover. Ze is initiatiefnemer van de jaarlijkse Vrouw in de Media Award en de You Go Girl Award (aanmoedigingsprijs). Ze geeft sinds 2008 regelmatig trainingen en presentaties.  Haar persoonlijke missie is om zoveel mogelijk vrouwen te helpen om vaker en beter in de media te verschijnen.

Natuurlijk heb ik tips voor Topvrouwen.net

Laat kansen op zichtbaarheid niet lopen!

Ik hoor regelmatig vrouwen die zich afvragen of ze wel deskundig genoeg zijn om in de media als deskundige op te treden.Even generaliserend, maar een man denkt eerder: “ik grijp deze kans op zichtbaarheid want ik ken dit onderwerp van A tot F”. Een vrouwelijke collega die hetzelfde onderwerp van A tot W kent, wil niet door de mand vallen (doordat ze het deel van W tot Z mist) en schuift haar mannelijke collega naar voren.Als je jezelf niet zichtbaar maakt, weten mensen niet wie je bent, wat je doet en waarmee jij hen kunt helpen. Laat de kans op zichtbaarheid niet lopen. Stel dat je iets niet weet, dan geef je dat gewoon aan. Ga niet afwachten tot je wordt gevonden, maar onderneem zelf actie. 

"Ik streef sinds 2008 naar een realistische afspiegeling van de maatschappij in de media"

Natuurlijk heb ik de neiging om hier als tip te zetten dat je een profiel moet aanmaken via Vakerindemedia.nl. Ik streef sinds 2008 naar een realistische afspiegeling van de maatschappij in de media. Dit doe ik door een diversiteit aan deskundigen online te verzamelen voor journalisten en redacteuren.  Deskundigen kunnen een profiel aanmaken viawww.vakerindemedia.nl en journalisten kunnen deze deskundigen daarna vinden via www.vidm.nl. Mijn persoonlijke missie is en blijft om meer vrouwelijke deskundigen in de media te brengen. 

Onderscheid je van de kudde

Als je alleen veilig achter de schermen je mening deelt, dan kunnen bijvoorbeeld tien mensen het enorm met je eens zijn. Je voelt je veilig. Geen tegenstanders. Die tien mensen zijn echter maar een schijntje van wat je kunt bereiken als je jouw mening met een groter publiek deelt.

Een mening delen met een groot publiek moet je niet zien als een kans om je gelijk te halen bij iedereen. Het is een kans om je te onderscheiden van de kudde. Natuurlijk staat er een leger klaar om tegen je in te gaan. Gelukkig maar. Je bereikt veel meer personen doordat er een discussie ontstaat. Een deel zal meer binding met jou gaan voelen, omdat ze zich herkennen in jouw standpunten. Dat deel is een stuk groter dan die tien mensen die je anders veilig achter de schermen had bereikt. 

"Ok, nog een paar extra tips... gewoon omdat het nodig is!"

Kom uit voor je mening en laat je hart spreken!

Achter welke uitgesproken mening, welke stelling blijf jij ook nog vierkant staan als je alle nuances weg zou laten? Mensen lezen vaak snel en niet alle content voordat ze een mening hebben over jouw stelling. Ook in interviews die niet live zijn, worden de nuances als eerste weg gesneden. Wat overblijft is een opvallend verhaal.

Journalisten zoeken niet naar kleurloze deskundigen die precies hetzelfde zeggen als wat anderen al in de media delen. Of het verhaal afzwakken met tientallen nuances. Ze willen iemand die uit durft te komen voor zijn/haar mening. Een andere mening dan de heersende en al bekende mening. Test op social media of je uitgesproken genoeg bent. Krijg je 0,0 weerstand als je jouw stelling deelt? Dan is deze niet onderscheidend genoeg en verstop je jezelf nog te veel in het maaiveld.  

Zorg dat journalisten jou vinden op je expertise

Redacties en journalisten zoeken naar deskundigen die van toegevoegde waarde zijn als informatieleverancier voor een actueel onderwerp. Als jij op het juiste moment waardevolle informatie op een dienblaadje presenteert, dan vergroot je de kans dat  journalisten en redacteuren je de volgende keer ook weten te vinden als het onderwerp weer in het nieuws is. Door met goede onderbouwing en op het juiste moment je mening over een onderwerp binnen jouw vakgebied te delen groeit jouw status als deskundige. Het vergroot je zichtbaarheid, geloofwaardigheid en betrouwbaarheid als expert. Een betere investering in je eigen personal brand is er eigenlijk niet. 

 Janneke's missie om de zichtbaarheid van vrouwen in de media te vergroten

Topvrouwen op de radio  Janneke van Heugten Topvrouwen

FOTO'S.
Janneke van Heugten Janneke van Heugten Janneke van Heugten

Zichtbaar worden in de media zorgt voor:

- Expertstatus
- Vertrouwen
- Geloofwaardigheid
- Groter bereik
- Toename invloed

VIDEO'S. van Janneke
Janneke van Heugten - mediatips - Topvrouwen
Janneke van Heugten - mediatips - Topvrouwen
TERUG. naar HOME
Ontmoet topvrouwen op de bijeenkomsten